Hanna HI83748 Şarapta Tartarik Asit Fotometresi
- Üretici: HANNA INSTRUMENTS
- Ürün kodu: SL.HI.83478.20122108
- Stok durumu: Bilgi İsteyiniz

Şarapta Tartarik Asit için HI83748 Fotometre, ergonomik, taşınabilir bir tasarımda doğruluk ve kullanım kolaylığını birleştirir. Kullanıcı, HI83748-20 hazır reaktifleri kullanarak şaraptaki tartarik asit konsantrasyonunu 0.0 ila 5.0 g/L (ppt) aralığında doğru bir şekilde belirleyebilir.
• Dahili Zamanlayıcı
• Otomatik Kapanma
• Hazır Reaktifler
HI83748 fotometre, şarapta tartarik asit tayini içindir. Hanna'nın fotometreleri gelişmiş bir optik sisteme sahiptir; özel bir tungsten lamba, dar bantlı bir girişim filtresi ve silikon fotodedektörün kombinasyonu, her seferinde doğru fotometrik okumalar sağlar. Özel küvet kilitleme sistemi, tutarlı bir yol uzunluğunu korumak için küvetin her seferinde ölçüm hücresine aynı konumda yerleştirilmesini sağlar.
Bir bakışta özellikler
Dahili zamanlayıcı - Bir ölçüm yapılmadan önce kalan sürenin görüntülenmesi. Gerçekleştirilen test için tüm okumaların uygun reaksiyon aralıklarında alınmasını sağlar.
Sıfır tuşu - Sayacın ön yüzündeki sıfır tuşuna basit bir basış, reaktif eklemeden önce şarap numunesindeki renk ve kusurları hesaba katacaktır.
Otomatik kapanma - Sayaç ölçüm modundayken 15 dakika kullanılmadığında otomatik kapanma. Sayacın yanlışlıkla açık bırakılması durumunda pillerin boşa harcanmasını önler.
Pil durumu göstergesi - Kalan pil ömrü miktarını gösterir.
Hata mesajları - Ekranda ışık olmaması, ters örnek ve aralık dışı gibi sorunlara karşı uyarı veren mesajlar .
Ölçü birimleri- Okuma ile birlikte uygun ölçü birimi görüntülenir.
Tartarik asit ve tartarat, şarapların stabilitesinde önemli bir rol oynar. Şarap ve meyve suyunda tartarik asit (H2T), potasyum bitartrat (KHT) veya kalsiyum tartarat (CaT) gibi çeşitli şekillerde bulunabilirler. Bunların oranı esas olarak şarabın pH'ına bağlıdır. Bitartrat (HT-) olarak mevcut tartrat yüzdesi pH 3.7'de maksimumdur.
Kristal tortuların (tartrat kasası) oluşumu, müşteri kabulünü karşılamayan bir şarap yıllandırma olgusudur. Bu nedenle, şişe çökeltme potansiyelini test etmek ve azaltmak önemlidir. Örneğin, şarap üreticileri, şarabın pH'ını ayarlayarak, kasa oluşumu potansiyelini önemli ölçüde etkileyebilir.
Şaraptaki potasyum konsantrasyonları, bazı kırmızı şaraplarda 600 ila 2500 ppm arasında değişebilir. Potasyum bi-tartrat suda çözünür olmasına rağmen, alkol ve düşük sıcaklıklar çözünürlüğünü azaltır. Özellikle alkolik fermantasyon sırasında potasyum bi-tartrat, aşırı doygunluk ve çökelme ile sonuçlanan giderek daha fazla çözünmez hale gelir. KHT stabilitesi, soğutma ile (tohumlu veya tohumsuz) geri yüklenebilir. İlk pH değerleri 3.65'in altında olan şaraplar, çökeltilen her KHT için bir serbest proton üretilmesi nedeniyle soğuk stabilizasyon sırasında pH'da bir düşüş gösterebilir. pH 0,2 pH birimi kadar düşebilir. 3.7'den daha yüksek pH'a sahip şaraplar için pH, daha yüksek bir pH'a kayar.
Kalsiyum konsantrasyonları 6 ila 165 ppm arasında değişebilir ve kristalli çökeltiler oluşturmak üzere tartrat veya oksalat ile kompleks oluşturabilir. Kalsiyum tartrat kararsızlıkları normal olarak fermantasyondan 4 ila 7 ay sonra meydana gelir ve sıcaklıktan bağımsızdır.
Sülfatlar, proteinler, zamk ve poli-fenoller tartrat ile stabil kompleksler oluşturarak vaka oluşumunu engelleyebilir. Kompleksler esas olarak kırmızı renkte poli-fenoller ve tartarik asit ile beyaz şarapta proteinler arasındadır. Bu, pigment polimerizasyonu meydana geldikçe, tartarik asidin tutma kapasitesinin neden azaldığını ve bunun neden gecikmiş vakaya neden olduğunu açıklar. Bunun yerine sülfat, beyaz şaraplarda %50'den kırmızı şaraplarda %100'e kadar potasyum ile kompleks oluşturur.
Şaraptaki tartarik asit konsantrasyonları normalde 1.5 ila 4.0 g/L aralığındadır. Bu asit konsantrasyonu, genellikle tartarik asit içeriği olarak da ifade edilen, şarapların toplam veya titre edilebilir asitliği ile karıştırılmamalıdır. Mevcut baskın asit tartarik asit olmasına rağmen (toplam asitliğin %60'ına kadar), malik, sitrik ve birkaç uçucu asit gibi diğerleri toplam asitliğe önemli ölçüde katkıda bulunur. HI83748, 5.0 g/L'den (ppt) düşük tartarik asit konsantrasyonunu belirlemek için iki reaktifli bir yöntem kullanır. Tartarik asit içeren bir numuneye her iki reaktif de eklendiğinde, numune turuncu-kırmızı bir renk tonuna dönüşecektir; konsantrasyon ne kadar büyük olursa, renk o kadar derin olur. İlişkili renk değişimi daha sonra Beer-Lambert Yasasına göre kolorimetrik olarak analiz edilir. Bu ilke, ışığın tamamlayıcı bir renk tarafından emildiğini ve yayılan radyasyonun konsantrasyona bağlı olduğunu belirtir. İndirgeyici şekerlerin belirlenmesi için, 525 nm'de (yeşil) dar bantlı bir girişim filtresi, silikon fotodedektör tarafından yalnızca yeşil ışığın algılanmasına izin verir ve tungsten lambasından yayılan diğer tüm görünür ışığı atlar. Reaksiyona giren numunenin rengindeki değişiklik arttıkça, ışığın spesifik dalga boyunun absorbansı da artarken geçirgenlik azalır.