GENEL
LABORATUVAR PROJE, PLANLAMA VE KURULUMU
Laboratuvar ihtiyacı olan şirketlerin, kurulum sürecinde uygulanması ihtimal sistem, 1. Başlangıçta sektör gerekliliği olarak yasal mevzuatın bilinmesi, laboratuvarın bu çerçevede standartlara uygun projelendirilmesi. 2. İhtiyacı muhtemel malzemelerin ve enstrümanların belirlenerek, teknik şartname oluşturulması. 3. Çalışacak personellere kullanım, servis ve yönetmelik eğitimlerinin verilmesi
GIDALARDA RAF ÖMRÜ
GIDALARDA RAF ÖMRÜ Raf ömrü, bir gıdanın güvenliği ve kalitesi optimum şekilde korunarak, belirtilen depolama koşularında tutulabildiği sürenin uzunluğudur. Bir gıdanın raf ömrü, gıdanın üretildiği zaman başlar ve imalat süreci, ambalaj tipi, depolama koşulları ve ürün içeriği gibi birçok faktöre dayanır.
Toplam Azot Tayini // Determination of Total Kjeldahl Nitrogen
Sularda bulunan azot formları organik, amonyak, nitrit, nitrat ve azot gazıdır. Protein gibi azotlu maddeler canlılar için gereklidir. Endüstriyel atıksular, biyolojik arıtma için atıksuda yeterli nutrient maddelerinin bulunup bulunmadığının belirlenmesi için azot ve fosfor yönünden analiz edilir. Çoğunlukla amonyak ve nitrat şeklinde bulunan anorganik azot, fotosentez sırasında yeşil bitkiler tarafından kullanılır. Doğal sularda azot sınırlı olduğundan, azotlu atıkların doğal sulara ilavesi alg büyümesini hızlandırabilir. Balıklar üzerinde toksik etki yapması nedeniyle önemli bir kirleticidir. Analitik olarak organik azot ve amonyak birlikte tayin edilerek toplam azot ya da daha doğru bir terimle “Kjeldahl azotu” olarak isimlendirilir.
SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİNDE ANALİZ YÖNTEMLERİ
SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİNDE ANALİZ YÖNTEMLERİ Günümüzde güvenilir nitelikte ve kaliteli ürün eldesinde en etkin araç kalite yönetim sistemi uygulamasıdır. Gıda endüstrisinde ise tehlikelerin kontrol altına alınmasını hedefleyen kalite yönetim sistemi HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point)’dir. HACCP sisteminin uygulanmasında üretimin belirli basamaklarında fiziksel,kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere gereksinim duyulmaktadır.
Güvenli Bir Laboratuvar İçin...
GÜVENLİ BİR LABORATUAR İÇİN… Bir laboratuvarı düşündüğümüzde tehlikeli bir yer olduğu düşünülmelidir aslında. İlk olarak, laboratuvarlarda, çok farklı risk grubunda ve çeşitte kimyasal bulunur. Alkoller kolay alevlenirken, asit/bazlar aşındırıcı maddeler arasında yer alır. Metalik sodyum ile çalışıyorsanız patlamadan korunma için özel önlemler almanız gerekir. En büyük düşmanınız ise hayat kaynağı sudur. Yani belirli şartlarda altında en ölümcül şey olabilir su bile. Bu bağlamda laboratuvar ortamının risk olabileceği gerçeğini de göz önüne aldığımızda “laboratuvarlarımızı nasıl daha güvenli hale getirebiliriz?” İşte birkaç ana başlık: